Co nowego w Biedronce? Przegląd aktualnej gazetki Wiosna to czas zmian, a Biedronka jak zawsze przygotowała coś specjalnego dla swoich klientów! W...
Czytaj WięcejProdukty spożywcze, których nie powinno się kupować z wyprzedzeniem
Teoretycznie pewnie wiele osób chce gromadzić różne produkty spożywcze, by robić sobie zapasy. Mamy jednak takie produkty, których nie powinno się długi czas przechowywać. Chcemy tutaj krótko powiedzieć jakie to produkty.
Sosy
Gromadzenie sosów nie ma sensu, zawsze gdy otwieramy z nimi opakowanie to automatycznie skracamy czas ich przydatności do spożycia. Z każdym dniem jest coraz gorzej, a zarazki mogą się tam mnożyć. Niestety wiele sosów można przechowywać tylko kilka dni, te najbardziej trwałe z dodatkiem konserwantów do około miesiąca.
Drożdże
Drożdże składają się z żywych organizmów – to jednokomórkowe grzyby. I one również się starzeją, umierają. Drożdże instant po otwarciu mają żywotność do 48 godzin, świeże drożdże mają trwałość do kilku dni.
Orzechy
Orzechy w składzie mają dużo naturalnych olejów i dlatego ich smak może być zjełczały. Niestety z tego względu orzechy dość szybko tracą swoją jakość, pojawić się możne na nich również pleśń, która jest bezbarwna, bezsmakowa i bez zapachu, dlatego jest często niezauważalna. Jeśli regularnie je się orzechy zarażone takim grzybem to rośnie ryzyko rozwoju raka. Dlatego trzeba prowadzić rejestr przechowywanych grzybów. Te, na których pojawia się nalot nie nadają się do spożycia.
Oleje
Olej jest w rzeczywistości produktem, który jest delikatny. Jeśli chcemy zachować świeżość nie może mieć kontaktu z tlenem, nie powinno się go przechowywać również w cieple, olej nie powinien być również narażony na wahania temperatury i działanie światła, przechowywany powinien być maksymalnie przez miesiąc. Oliwa z oliwek po 30 dniach nadaje się tylko do smażenia a reszta do celów kosmetycznych.
Kawa
Kawa jeśli nie będzie odpowiednio przechowywana może dużo tracić ze swojej jakości. Kawa wchłania wilgoć i zapachy, powinno się ją przechowywać w szczególnie zamkniętym słoiku, należy unikać jej wystawiania na działanie promieni słonecznych.
Mąka
Mąka jeśli będzie w dobrych warunkach może być przechowywana do 10 lat. Ale te warunki musza być idealne do 20 stopni, najlepiej na poziomie 15 stopni. Produkt nie lubi zmian temperatury, ponieważ tworzy się para wodna, rośnie wilgotność a to powoduje rozwój grzybów pleśniowych i pojawienie się insektów.
Przyprawy
Z przypraw możemy przekazywać sobie wyłącznie wanilinę, ponieważ o produkt nieśmiertelny. Inne przyprawy niestety są bardzo delikatne i szybko tracą swoje właściwości. Po kilku miesiącach wietrzeją, nie dają już takich aromatów, dlatego tak naprawdę nie ma sensu kupowanie dużych opakowań jeśli chodzi o tego typu produkty.
Zobacz promocje w sklepach Arhelan na te produkty. Sieć oferuje wiele jakościowych produktów spożywczych.