Najnowsze artykuły

Co nowego w Biedronce? Przegląd aktualnej...

Co nowego w Biedronce? Przegląd aktualnej gazetki Wiosna to czas zmian, a Biedronka jak zawsze przygotowała coś specjalnego dla swoich klientów! W...

Czytaj Więcej

Jakie produkty można przechowywać w lodówce?

Lodówka jest najważniejszym sprzętem AGD w naszym domach. Jej zawartość może wiele o nas powiedzieć. Zaglądając do lodówki dowiemy się, jakie są kulinarne upodobania domowników, jaka jest ich kondycja zdrowotna i sposób odżywiania się. Producenci lodówek proponują nam sprzęty coraz bardziej zaawansowane technologicznie, zawsze jednak warto pamiętać, że są produkty, których nie powinno się w nich przechowywać oraz takie, które do lodówki należy włożyć jak najszybciej. Nie zapominajmy też o takich, które powinny z lodówki zniknąć jak najszybciej.

Jakie produkty, które zawsze warto mieć w lodówce?

To, jakie produkty znajdą się w naszej lodówce zależy nie tylko od tego, jaka jest nasza sytuacja finansowa. Jest to zależne również od naszych upodobań kulinarnych i kondycji zdrowotnej. Niektóre osoby mają w swoich lodówkach tylko zdrowe produkty. Nie brakuje też osób, które w lodówce przechowują całkiem spore zapasy. Większość z nas wykorzystuje lodówkę do przechowywania produktów o różnym stopniu przydatności. Chętnie przechowujemy w niej na przykład owoce i warzywa nawet nie wiedząc o tym, że są takie, które w lodówce nie powinny być przechowywane. Lodówka to nasza spiżarnia, a mimo to zdarza się, że przechowujemy w niej produkty, które powinno zostać spożyte bardzo szybko, gdyż inaczej się zepsują. Efekt jest taki, że często ulegają one zepsuciu, gdyż zostały przez nas zapomniane, cała lodówka jest więc przesiąknięta ich brzydkim zapachem. Wspomnieliśmy, że lodówka jest naszą spiżarnią. To prawda, warto wykorzystać ją do przechowywania pewnych produktów bez względu na nasze kulinarne upodobania.

gazetki promocyjne

Produkty, które zawsze warto mieć na zapas:

  • Jajka

Należą do tych produktów, które zawsze powinniśmy mieć w lodówce i to niezależnie od tego czy są to nasze ulubione, czy wręcz przeciwnie znienawidzone produkty. Wiele potraw można przygotować tylko dodając do nich jajka. Najczęściej w lodówce jest przewidziane specjalne miejsce do ich przechowywania, najczęściej na drzwiach lodówki znajduje się specjalna półka na jajka. Chowając jajka do lodówki postarajmy się nie zgnieść skorupki. Zgniecione jajko szybko się zepsuje. Zwróćmy też uwagę, aby zwężony koniec jajka znajdował się na dole. Świeże jajka można przechowywać w lodówce do czterech tygodni. Przed schowaniem nie należy ich myć.

  • Nabiał

Grupą produktów, które warto mieć w lodówce jest nabiał. Zawsze w naszej lodówce powinno być mleko, kubek śmietany i jogurtu naturalnego, twaróg i żółty ser. Wyczarujemy z nich wiele pysznych dań na śniadanie i podwieczorek.

Sprawdź promocji na te produkty w sklepach Biedronka!